Jelena Savic

I am a fuckn artist!

Romski identitet… February 12, 2009

Filed under: ROMA PEOPLE — Jelena Savic @ 1:12 pm

Mnogo volim ovaj blog. Počeću da pišem prozu posle poezije, eh. Ova muzika mi je baš bitna. Svaki dan se kačim samo da odlušam nešto. Mislim kako romska omladina nema mnogo izbora u biranju medijskih ličnosti, posebno u muzici. Volela bih da što više ljudi može da čuje ovo. Zapravo ima dosta Roma i Romkinja po svetu koji rade nešto kvalitetno, ali imam utisak da malo romske omladine može da dođe u kontakt sa takvom muzikom. Posebno mlađi. Naravno da  imamo mogućnost da se identifikujemo sa plejadom muzičara i pevača.ca koji nisu romske nacionalnost, imam dosta širok izbor muzike tog tipa na kompu…..i naravno da postoji gomila Roma i Romkinja koji se bave muzikom, no žanrovski i po kvalitetu to nije neki izbor. Zato mi je baš bitno što sam našla na netu ovu muziku. Razmišljam kako romska populacija, posebno mladi nemaju izgrađen taj romski deo identieta. Nekako kao da nose taj deo ili sa sramotom, pa se i ne izjašnjavaju, ili sa nekim prećutnim mlitavim stavovom, tipa ako baš ne mora da se izjašnjava i ako će to da košta ….onda i ne bi  baš…ili npr. sa nekom nadobudnošću, pa zamišljaju da su nešto ekstra i posebno sami po sebi, čim su se rodili,  zato što su Romi ili Romkinje nešto fascinantno posebni ili opet sa nekim gnevom i potpunim diskriminatornim stavom prema “gadžovanima”. To mi je možda najstrašnije kad vidim. Taj podcenjivački stav i dubok prezir i to u redovima romskih aktivista.tkinja….

 

Ne znam… imam utisak da treba taj identitet graditi kao kad biraš odeću, da ti bude udobno i da iskombinuješ neke lepe boje, ja volim da to bude šareno i različite materijale, kombinaciju stilova i neke sitne detalje…kao Migel iz El Bicho ili kao Mari iz Chambao…ili ovi iz Ojos de Brujo….ne volim neke stereotipne i ograničene forme.

Ne znam da li su Migel i Mari romske nacionalnosti, ali definitivno gaje u toj fuziji i romski flamenko i taj nomadski trip…nomadski subjekti, muzika je tako fenomenalna kombinacija raznih stilova i instrumenata, puno je emocija sve i na nekom mom talasu, a tekstovi su tako opušteni i baš me pune pozitivnom energijom ujutru.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s