Jelena Savic

I am a fuckn artist!

autogol… February 14, 2009

Filed under: ROMI DISKRIMINISANI? — Jelena Savic @ 12:40 pm

Danas saznam da je jedna moja rođaka naletela na neku televizijsku ekipu  u gradu koja joj je postavila pitanje o tome da li bi trebalo dati stanove Romima.kinjama koje žive ispod Gazele. Ona je skroz bela žena, uopšte ne može da se vidi da joj je majka Romkinja. Otac joj je Srbin. U svakom slučaju ona je odgovorila da ne treba da im daju stanove!

Čudno je to kako se ljudi teško decentriraju. Čak i ako imaju neke zajedničke karakteristike, jednostavno je teško da se stavimo u poziciju naših sunarodnika.ca koji žive u tim kućama od kartona i u đubretu. Kaže sramote nas što tako prose po ulici i vuku taj papir i neoprani i smrdljivi idu po gradu. Nju je sramota zbog toga i ima neki odbojan stav kad ih vidi…ko da su oni krivi što su na ivici egzisencije…

Još neki moji prijatelji Romi tako misle.  Kažu pa što bar ne srede to đubre oko kuće, kako tako mogu. Kažu baš su oni pravi Cigani…ne treba da imaš nikakve veze sa  tim ljudima….imam utisak ko da pričam sa osobama koje nisu Romi.kinje. No stereotipi su umnogome stvar obrazovanja.

Stavovi su kompleksni psihološki fenomeni. Sastoje se iz tri komponente: emocionalne, kognitivne i konativne…emocije, misao i delovanje. Uglavnom, sve tri komponente uslovljene su nekim korpusom znanja, informacija.

Zanimljivo je kako mi sami imamo stereotipe i predrasude prema nama samima, načili smo neke slike i stavove i teško ih se oslobađamo. Koliko je to pogubno za Rome.kinje širom sveta…prosto ne mogu ni da zamislim na globalnoj skali.

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s