Jelena Savic

I am a fuckn artist!

poziv na linc:Kraljevo February 14, 2009

Filed under: ROMI DISKRIMINISANI? — Jelena Savic @ 12:06 pm

[blip.tv ?posts_id=1775234&dest=-1]

 

I dok policija sprovodi istragu, žitelji romskog naselja iz straha ne izlaze iz svojih domova, a decu ne šalju u školu. Oni kažu da je u prethodna dva dana zabeleženo nekoliko verbalnih napada i pretnji upućenih Romima.
Predstavnici romskih udruženja apeluju na svoje sunarodnike da ne reaguju na provokacije i uvrede već da se sklone kako bi se smirile strasti, a da se pravosudnim organima omogući da rade svoj deo posla.

Novinari B92 pokušali su da kontaktiraju prvog čoveka Kraljeva kako bi se čuo i njegov stav. Medutim gradonačelnik Miloš Babić nije odgovorio ni na jedan od brojnih poziva na mobilni telefon.

Njegova sekretarica obavestila je B92 da su gradonačelnik i njegov zamenik van grada, iako su tokom dana bili prisutni na sastancima u Skupštini grada.

Od političkih predstavnika oglasila se Socijaldemokratska omladina (SDO), podmadak Socijaldemokratske unije, koja je osudila najavu okupljanja “ekstremno desničarskih grupa i najavu proterivanja tamošnje romske populacije i paljenja njihovog naselja”.

“Podsećamo da ubistvo Simeunovića nije bilo rasno ili etnički motivisano i da su pripadnici policije priveli dvojicu osumnjičenih”, navodi SDO.

SDO apeluje na lokalne vlasti u Kraljevu, medije, javnost i nadležne institucije da stanu na put fašističkom delovanju i širenju fašizma i da zaštite građane od diskriminacije i nasilja bilo koje vrste.

http://www.vesti.rs/exit/Kraljevo-Poziv-na-linc-Roma.html

Advertisements
 

One Response to “poziv na linc:Kraljevo”

  1. usernameka Says:

    Ovde je posebno zanimljivo kako se reaguje na prekršaje koje vrše osobe rosmke nacionalnosti, a kako na one koje vrši pripadnici većinske populacije.

    U patrijarhatu npr. za prekršaje koje učine žene generalno postoji veća osuda, nego za muškarce, s obzirom na to kako se od detinjstva muška deca gaje kao “nestašna”, dok se ženskoj deci upućuje niz opomena i kazni za “nestašluke”, pa se tako i muškarci i žene uteruju u rodne kutije iz kojih ženama sledi veća kazna za isti prekršaj….


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s