Jelena Savic

I am a fuckn artist!

RANJENE ORLICE….ili ako te neko maltretira ZOVI 92!!! February 19, 2009

Filed under: DESAVANJA — Jelena Savic @ 9:55 am

Gledam ovih dana na tv-u seriju “Ranjeni orao” na RTS-u. Kažu najgledanija serija kod nas pa rekoh sebi ajd da vidim o čemu se radi.

Knjige Mir-Jam sam čitala kad sam bila u osnovnoj školi i potpuno mi je ostala u izmaglici cela njena stvaralačka delatnost. Osim što se sećam da su tu bili neko fatalni momci sa plavim ili zelenim očima.

I tako odgledam jedno tri serije i sve više se pitam koliko one imaju veze sa stvarnošću, sa savremenim ženama. I sad pretpostaviću da većinom žene gledaju ovu seriju, možda to i nije tačno, no recimo da sam u pravu. Zašto žene gledaju ovu seriju u tolikom broju, šta je to na šta one mogu da se nakače, sa čim mogu da se poistovete?

Pomislila sam u jednom momentu ova serija je potpuno pogrešna! Potpuno! Potpuno je pogrešno… što se ona pojavljuje danas? Ovo je toliko arhaično i vraća žene u vreme u kom  jedino što su mogle u svom životu da urade jeste da se udaju. Ovde sve žene samo hoće da se udaju! Ovde glavni lik Anđelka završava prava i napušta je tradicionalni Crnogorac jer nije nevina! Oko toga je cela njihova priča! Žene čuvaju svoju nevinost da bi se dobro udale. A za to vreme trpe kojekakve nasilne činove kojekakvih likova poput Marića, industrijalca nasilnika…i to sve sa osmehom i ponovo i ponovo ! tama posla da ga prijave policiji…dapukne bruka! Neeeee, one zato treba da nađu nekog da se udaju …da ih štiti od takvih…. Razumem ja da je to tako bilo nekad…kad država Srbija beše zemlja seljaka….pa nije bilo adekvatne građanske svesti, niti institucija koje bi štitile građane.ke od nasilja….ali ne mogu da verujem da danas ova slika patrijarhalne zatucane Srbije ide u najećem broju kuća, do najvećeg broja žena ovde…

Ne razumem, zaista ne razumem zašto se ne prave serije koje imaju veze sa savremenošću, koje će da šalju sliku samostalnih, samosvesnih, emancipovanih žena! Zašto!

 

Glavni urednik RTS-a ponosno se potpisuje….meni je to bilo kao da piša nad svim ovim ženama koje gledaju ove serije i saživljavaju se sa ovom jadnicom Anđelkom…koja je završila prava i konstantno trpi harasmente od krelca Marića i ostalih kretena koji je seksualno uznemiravaju….! Ne znam, verujem da žene gledaju jer i same trpe kojekakve kretenluke…..al još ako počnem da razmišljam o uticaju medija na stvarnost, o performativnosti medija kao stvarnosti…imam utisak kako nam glavni urednik RTS-a ugurava u usta pokvarenu hranu iz  patrijarhalne patrijarhalne pradavne Srbije i još se popiša po ženama nakon toga sav ponosan, a žene mu još kažu hvala!

 

Jasno je meni da je Srbija još uveliko patrijarhalna, no od tog pradavnog vremena stvari se ipak, jesu koliko toliko pomerile i danas žene  imaju mnogo više izbora! Ako te harasira neko ŽENO ZOVI MILICIJU!!!! Plaćamo jebeni porez da bi oni radili za nas!

Zašto nam ne daju da vidimo i te druge izbore!

 Zašto neko ulaže besomučno mnogo para da napravi ovakvu seriju…i uopšte ide mi na živce taj pastoralni ambijent novih serija….selo gori a baba se češlja….? u 21.veku…najgledanije serije su sa seljačkom tematikom…??? a u selu zna se ko kosi ko vodu nosi jel ,…..jadne žene, jadne….

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s