Jelena Savic

I am a fuckn artist!

hoćeš da se igraš? March 7, 2009

Filed under: ROMA PEOPLE — Jelena Savic @ 12:00 am

niñaJedna stvar je vrlo zanimljiva. Moj utisak je da Romi.kinje koji.e rade u neromskim organizacijama, u kojima dominira neromski staff razvijaju jedna poseban model odanosti toj organizaciji. Zapravo, mislim da postoji velika verovatnoća i mogućnost da se ovakva vrsta odanosti razvije…to je jedna odanost koja je vrlo jaka iz nekoliko razloga. Velika je svar ako te neromi.kinje prihvataju. Više nisi mali Rom.kinja u poslednjoj klupi….zapravo ne…..postoji velika verovatnoća da ćeš i dalje biti u toj klupi, ali si ušao.la u razred ..u Beli svet. Malo Romče je ušlo u palatu…milioneri iz blata.

 

romkinja na koncu...Dalje, velika je stvar ako pripadaš nekoj grupi, imaš osećaj zaštićenosti i sigurnosti, a to je bitno za samopouzdanje i funkcionisanje. Još je bolje ako te grupe kojima pripadaš imaju više moći , da li u fukoovskom ii predfukoovskom smislu. Ako organizacija ima neromski staf ima više moći. Ako ona nije izričito romska , ako joj to ne stoji u nazivu , onda ima još više moći….ovo govorim  u smislu mogućnosti.

Vrlo je lako pronaći sebe i samoregulisati sebe u skladu sa shvatanjem da pripadamo nekoj velikoj i jakoj strani. Crna deca biraju bele lutke da se sa njima igraju.

 

čekaju....Vrlo je velika teskoba dovesti ovo prihvatanje i stepen prihvatanja i jednakog tretiranja od strane neroma sa kojima radimo u pitanje.

Ovo je klizav teren i bolno mesto od kad valjda postoje ljudi.

 

U mojoj dominantno srbijanskoj literaturi na časovima književnosti uvek se opisivala žestina i brutalnost janičara, u socijalnoj psihologiji divljanje i iživljavanje zatvorenika kojima je dodeljena uloga čuvara.

 roma

Vrlo je  lako ući u poziciju moći predfukoovski ili postfukoovski, pa makar to bila i moralno diskutabilna pozicija zlostavljača…zapravo moć uključuje isključivanje od samog početka….

 

Odanost ovakvoj poziciji je fascinantna i bolna.

Teško je priznati sebi da nikad nismo i nikada nećemo biti bele lutke.

Užasno je bolno kad se ove ove bele lutke razbiju i ostanemo samo mi. Zašto su se razbile bele lutke u našim rukama.

 

mirebalaTeško je kad iz neke male sitne sitne radnje shvatite da te osobe teško ako i ikada mogu da osećaju ono što vi osećate kao pripadnik.ca romske manjine, iz jednog prostog razloga jer nemaju iskustva koje ima velika većina romske populacije….da zbog toga, uz svu dobru volju radi ulagan napor, ne mogu da se stave na poziciju na kojoj ste vi…. i to treba jasno reći i to bi bilo dobro da postoji u svesti svakog od neroma.nja koji rade na pravima roma.kinja kako mi se čini, i to je sasvim razumljivo. Niti mi možemo biti na njihovim pozicijama…

 

iz naseljaJoš je teže ako van neko ko je Rom.kinja van te “vaše” organizacije ukaže na to, a vi sami to imate teškoću da vidite, jer verujete da smo svi jednaki…. Nismo , nikad nismo…ali to je uredu što nismo, samo treba to jasno sebi predstaviti. Da li smo ravnopravni-nismo. Da li smo bezbedni –nismo. Nikad nismo. Jer matrice nas voze, svesni nesvesni.

 

Ali to je jedino što nam preostaje. Preispitivanje odnosa moći…u predfukoovskom ili postfukoovskom smislu. Ako je cilj da svi imamo jednaka prava, moramo… na žalost …da tako kažem jer je to bolno, moramo da vidimo odnose moći u koje smo upleteni, dok radimo sa onima koji nikada neće imati iskustva koja smo mi imali i koji iako imaju svoje iskustvo diskriminacije nemaju naše iskustvo diskriminacije…niti mi njihovo….

 

gatalica...I to je u redu. Ima sličnosti, no vrlo je važno da znamo da li smo ravnopravni-nismo. Da li smo bezbedni-nismo.jer matrice nas voze, svesni nesvesni.da uvek pitamo da li neromi rade sve što bi se moglo uraditi? Da li zaista rade sa Romima.kinjama , a ne za Rome.kinje…..da li zaista rade sve što bi trebalo da se radi…ili im je to u opisu posla….neka svakodnevna stvar… da li smo se opustili  prepustili da oni rade bez našeg promišljanja odnosa moći. Da li mi radimo sve što možemo za Rome.kinje, da li smo ušuškani u naše pozicije, da li držimo bele lutke i kažemo da hoće bela deca da se igraju sa nama?

 

 na postolju....To je najteže kad se doživi nasilje i diskriminacija u mestu u kom smo se tako fino ušuškali. Možda je još bolnije kad je to nesvesno i nenamerno urađeno…..Ali to je neizbežno… delujemo iz svojih kategorija, iz svojih diskursa koji rade kroz nas svesno ili nesvesno…i zato je bitno , strašno bitno da budem svesni na kojim smo pozicijama i da stalno preispitujemo naše odnose unutar nas samih, da govorimo o našim potrebama i da pažljivo slušamo druge  šta govore i šta rade i da postavljamo pitanje kako se moć manifestuje nad nama i kako mi manifestujemo moć nad nekim.Da budemo svesni naših pozicija. Romskih ili neromskih.

 

sa kikicamaBeli najčešće imaju više moći , lakše je identifikovati se sa neromskom lgbtiq organizacijom nego razmišljati o poziciji romske sekcije u okviru neromske lgbtiq organizacije . Lakše je identifikovati se sa belom elitnom fondacijom  i razmišljati da ona čini sve za romsku populaciju jer ima romske programe na kojima zaboga radimo, svi zajedno, nego preispitivati odnos  takve fondacije koto...prema romskim programima i odnose kolega.nica unutar organizacije.

 

 Zašto bi bela deca birala crne lutke?Recimo da učinimo da se i to desi da izaberu, no čemu….ako nema crne dece koja će birati crne lutke?

 

5 Responses to “hoćeš da se igraš?”

 1. […] obećanje vama je da ću učiniti sve što je u mojoj moći da moja objašnjenja učinim što je moguće jednostavnijim. Daću sve od sebe pri korišćenju […]

 2. […] obećanje vama je da ću učiniti sve što je u mojoj moći da svoja objašnjenja učinim što je moguće jednostavnijim. Daću sve od sebe pri korišćenju […]

 3. usernameka Says:

  ????????????????????

 4. romanochavo Says:

  Kako to da romi odmah razvijaju “odanost” neromskim organizacijama a veliki broj njih se stidi e ne deklarise se kao romi??? Zasto TADA ne funkcionise osecaj “zasticenosti, sigurnosti i apartenencije kao posledica pripadnosti odredjenom identitetu (romskom)??”
  Da li su oni sami odgovorni za njihov status u drustvu?

  Posao za sociloge….

  Slazem se sa tvojim tekstom….Nastavljas da me prijatno iznenadjujes….ok. znam da ti mozda ne trebaju moji komplimenti (po nekom mom konceptu, mozda iskrivljenom, feministikinjama komplimenti ne prijaju) ali onda reaguj konsekventno i javno me izgrdi..(hehehe).

  Ovaj tekst mi se posebno svideo i naveo na razmisljanje:
  “Some Questions of Moral Philosophy”
  Hannah Arendt…mozda si je vec citala, mene licno je odusevila svojim pozicijama koji nisu bas popularni.

  Ona analizira moralnu odgovornost u nacionalsocijalizmu no po meni se mnogo moze primeniti na nas rome.

  Tvoj kolega, ponosan zato sto je ROM i ponosan da ima koleginice ROMKINJE poput tebe..

  • usernameka Says:

   pa hvala na komplimentima, i na inf. o ovom tekstu hanne , sad cu bas da potrazim i da procitam …..
   pozzz


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s