Jelena Savic

I am a fuckn artist!

Muzej romske kulture – Djilas, go home! October 24, 2009

Filed under: DESAVANJA — Jelena Savic @ 5:28 pm

 

https://xs4.b92.net/info/vesti/index.php?nav_id=387878&dd=21&mm=10&yyyy=2009

Prvi muzej romske kulture u Evropi

21. oktobar 2009. | 12:09 | Izvor: B92

Beograd — Otvaranjem izložbe romske pisane kulture pod nazivom “Alav e romengo” danas će u Beogradu biti otvoren prvi muzej romske kulture u Evropi.Muzej će biti smešten u zdanju u Ruzveltovoj ulici broj 41-43, a u njemu će se smenjivati različite postavke koje predstavljaju raznovrsnu kulturu Roma. Fotografija “Zlatna svadba” nastala daleke 1907. u Knjaževcu deo je vredne postavke, prvog Muzeja romske kulture u Evropi koji dobija Beograd.

Iako na svega 75 kvadrata, uz pomoć savremenih pomagala, predstaviće spomenike romske pismenosti, od poznog srednjeg veka do savremenog književnog stvaralaštvom na romskom jeziku.

“Muzej će biti mesto za razbijanje predrasuda, jer ako kažete da Romi nemaju svoj jezik, a u Muzeju vidite dvadesetak rečnika, gramatika, onda ćete shvatiti da Romi imaju svoj jezik“, kaže direktor muzeja Dragoljub Acković.

Prvu izložbenu postavku čine najstariji tekst na romskom jeziku – petnaest rečenica objavljenih 1537. godine u Engleskoj, prva knjiga romskog proznog stvaralaštva na ovim prostorima iz 1803. godine, desetak Biblija, romski list koji je 1935. godine izlazio u Beogradu.

“Pronađeno je mnogo toga, od rukopisa do najsavremenijih izdanja. Možemo s ponosom da kažemo da imamo i primerke romske Biblije, romskih časopisa i listova, rečnik koji je nastao 1942. u nemačkom logoru” ,dodaje Acković.

Na prostoru zapadnog Balkana danas živi dve trećine Roma u svetu. U Srbiji živi oko 600 000 njih, u Beogradu oko 105 000 Roma.

Osnivač Muzeja je Roma komjuniti centar “8. april“, dok je finansijska sredstva obezbedio Grad Beograd. Izložba “Alav e romengo” traje do marta, a muzej će biti otvoren radnim danima od 10 do 20 časova.
………………………………………………………………………………………………………………..

povodom ovog desavanja organizovan je protest, evo saopstenja protestanata.kinja

“Ujedinjen komšiluk u borbi protiv fašizma” je samoorganizovana  grupa  komšija I komšinica, tj.  pedera, lezbejki, Roma I Romkinja, radnika I radnica, umetnika i umetnica, studenata I studentkinja, roditelja, dece,  drugim rečima  antifašista I antifašistkinja.

 Akcija “ĐILAS – GO HOME! “ ima za cilj da pozove na prestanak licemernog  i  beskrupuloznog marketinga gospodina Djilasa kao osobe koja navodno brine I  želi da pomogne svim našim sugrađanima I sugrađankama.

 Gospodin Đilas  tako govori o “lepoj slici  o Beogradu” , dok u isto vreme  krši  dostojanstvo naših sugrađana I sugrađanki romske nacionalnosti podižući ogradu oko romskog naselja kraj Belvila. On takođe šalje poruke  da siromašni Romi koji prose nisu deo ovog  društva,  da biti siromašan znači biti nenormalan I nemoralan, da upravo siromaštvo ruži Beograd.  Otuda ne čudi što za njega sprovodjenje zakona jesu  buldožeri, žica I prinudno raseljavanje.

 Isto tako gospodin Đilas poziva da se različitosti građana i građanki  manifestuju u četri zida, jer je to nešto tobož privatno, uprkos činjenici da Ustav i Zakon garantuju slobodu izražavanja. U tom smislu mi Đilasu kao gradonačelniku poručujemo: „ĐILAS – GO HOME!“ Drugim rečima, ovim pozivamo gospodina Djilasa da ode kući I prestane da na račun građana I građanki koji žive u teškim životnim uslovima I stanju višestruke diskriminacije  širi lažnu medijsku sliku o sebi kao odgovornom gradonačelniku.

 “UJEDINJEN KOMŠILUK U BORBI PROTIV FAŠIZMA”

 …………………………………………………………………………………………………………

nakon ovog usledio je izvestavanje od strane ALO i e-novina

http://www.e-novine.com/kultura/kultura-sa-lica-mesta/31312-Otvoren-prvi-muzej-romske-kulture.html

Uz romsku muziku, slavski kolač, pravoslavnog sveštenika i gradonačelnika Beograda otvoren je Prvi muzej romske kulture u Beogradu .* Ispred muzeja Đilasa je sačekala grupa od dvadesetak građana, antifašista i antifašistkinja, koji su protestvovali zbog toga što gradonačelnik “širi lažnu medijsku sliku o sebi, dok drugima, a posebno Romima, ukida osnovna ljudska prava”

Prvi muzej romske kulture u jugoistočnoj Evropi otvoren je 20. oktobra u prizemlju zgrade Ruzveltove ulice br. 41 do 43, u Beogradu. Posetioci ovog dugo očekivanog događaja pogledali su postavku pod nazivom “Pisana kultura Roma”, koja će biti otvorena za sve znatiželjnike i ljubitelje kulture narednih šest meseci.

Uz zvuke pesme “Đelem, đelem”, dobro raspoloženje zvanica te predstavnika svih verskih zajednica u Srbiji, među kojima se isticao sveštenik SPC Ilija Đurić koji je i osveštao prostorije, svečanom ceremonijom otvoren je Muzej.

Među knjigama i spisima, te prevodima Biblije na romski jezik, izloženi su i delovi iz najstarijeg romskog teksta objavljenog 1537. godine u Prvoj knjizi predstavljanja znanja. Dok su jedni prelamali preko jezika neke od najjednostavnijih reči, drugi gosti su zastajali kraj biografije prve romske pesnikinje Gine Ramičić i uz mnoštvo knjiga i spisa na nekoliko kompjutera, upoznavali se sa bogatom kulturnom baštinom ovog neretko etiketiranog naroda.

Na slavskom kolaču, belim slovima stajalo je ispisano “Muzej romske kulture”, a posle osveštavanja prostorije i uz prisustvo gradonačelnika Dragana Đilasa i gradskog sekretara za obrazovanje Vladimira Dodića, direktor muzeja Dragoljub Acković izrazio je veliko zadovoljstvo povodom dugo očekivanog otvaranja jedne za grad značajne ustanove i zahvalio se Skupštini grada na pomoći oko realizovanja procesa institucionalizacije sadržaja romske kulture na ovim prostorima.

“Trudićemo se da što više ljudi upoznamo sa elementima romske kulture.  Na jednom mestu kroz izložbe i o radionice prikazaćemo istoriju i kulturu naroda sa dugom tradicijom. Otvaranje ovog muzeja vidim kao početak jedne lepše budućnosti za Rome”, rekao je  Acković.

Ispred zdanja Muzeja drugačija slika. Otvaranje Muzeja popratilo je i dvadesetak mladića i devojaka koji su ispratili gradonačelnika Beograda sa povicima “fašisto” i uz zvižduke, a na transparentima koji su držali predstavnici “Ujedinjenog komšiluka u borbi protiv fašizma”, kako sebe nazivaju, pisalo je crvenim slovima, “Đilas, go home”. U saopštenju koje su delili posetiocima i prolaznicima, između ostalog se navodi “da Đilas govori o ‘lepoj slici Beograda’ dok u isto vreme krši dostojanstvo naših sugrađana i sugrađanki romske nacionalnsoti podižući ogradu oko romskog naselja Belvil”

“Gospodin Đilas poziva da se različitosti građana i građanki manifestuju u četiri zida, jer je to nešto tobož privatno, uprkos činjenici da Ustav i Zakon garantuju slobodu izražavanja. U tom smislu mi Đilasu kao gradonačelniku poručujemo ‘Đilas – go home!’ Drugim rečima, ovim pozivamo gospodina Đilasa da ode kući i prestane da na račun građana i građanki koji žive u teškim životnim uslovima i stanju višestruke diskriminacije širi lažnu medijsku sliku o sebi kao odgovornom gradonačelniku.”

http://www.alo.rs/vesti/20577/Otvoren_Muzej_romske_kulture

Otvoren Muzej romske kulture

Četvrtak – 22.10.2009

Prvi Muzej romske kulture otvoren je sinoć u Ruzveltovoj ulici u Beogradu.

 U postavci muzeja može se videti najstariji tekst na romskom jeziku, objavljen 1537. godine u Engleskoj, zatim prva knjiga romskog proznog stvaralaštva iz 1803. i romski list koji je 1935. godine izlazio u Beogradu.
Na ceremoniju otvaranja došao je i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, kao i svi viđeniji Romi. Gradonačelnik je dočekan romskim pozdravom, ali po srpskoj tradiciji – hlebom i solju. Novim muzejem vladalo je neskriveno oduševljenje među prisutnim posetiocima najrazličitijih nacionalnosti.
Đilas je podsetio na napore sadašnje gradske vlasti da poboljša položaj romske zajednice u Beogradu.

– Trudićemo se da poboljšamo položaj svih manjina. Prvo što je učinjeno je knjiga o Romima u Beogradu. Lično ću se založiti da deo eksponata bude izložen i u Skupštini grada – rekao je Đilas.

 „Đilas, go home!“

Ni ovo svečano otvaranje nije prošlo bez incidenata, pa je tako grupa demonstranata pod imenom „Ujedinjen komšiluk u borbi protiv fašizma“ dočekala gradonačelnika povicima „rasisto“. Oni su uz adekvatne transparente prozvali Đilasa da širi lažnu medijsku sliku o sebi kao odgovornom gradonačelniku dok Romi u Beogradu žive u teškim uslovima i stanju višestruke diskriminacije.

……………………………………………………………………..

Bilo je jos izvestaja sa desavanja , u Blicu se u stampanoj verziji pojavljuje vest o protestu, svi ostali cute.

U cemu je stvar? U mom blazenom neznanju sudarila sam se sa koncept nezvisnog novinarstva u Srbiji, evo kako to izgleda. Postoje medijske agencije koje oskrbljuju novine klijentim koji se reklamiraju u novinama, od cega veci deo novina zapravo prezivljava…i to je onda dovoljno….
 
http://www.directmedia.rs/pregled/strana/sr_latin/6/_/Mi-smo
Velika medijska agencija sa klijentima

 http://pretraga.apr.gov.rs/RepsisPublicSite/Public/Enterprise/Founder.aspx?BusinessEntityId=1022265&RegistryCode=17337785&rnd=1358877741
 Evo ko poseduje  i ko je najveci vlasnik >MULTIKOM GROUP

 http://pretraga.apr.gov.rs/RepsisPublicSite/Public/Enterprise/Founder.aspx?BusinessEntityId=1110760&RegistryCode=17587510&rnd=609735048
 Evo ko poseduje Multikom…

i tako…..mozete da idete na necije kuce bagerima, da ih tretirate kao svinje na vasoj livadi, da ih ogradjujete zicom i sakrivate od pogleda stranaca, mozete da govorite budalastine, da vredjate i ponizavate ljude u medijima, da smatrate da je sasvim u redu da -pomognete-tako sto cete ih prisilno raseliti , razbiti i smestiti u kontejner 6×2, a onda pomoci izdavanje jedne knjige i pokloniti 5 racunara, i slikati se, slikati se, slikati se i govoriti da ste veliki dusebriznik….a mediji ce svesrdno -pomoci -gradjanstvu da stekne -pravu – sliku o vama…

Dodatno pitanje je uloga RNVO u svemu ovome….svako ima svoj intres kaze Ackovic u razgovoru, i Djilasa su pogresno savetovali, a on mu je licno rekao da gresi povodom Gazele i bloka 67….i onda po pravoslavnom obicaju sa kolacem i vinom proslavlja sa Djilasom…i pitanja se nizu…o partikularnim intresima i recimo o tome da li ima onih Roma.kinja koji nisu pravoslavni, i da li ce se u tom muzeju naci slike rusenja bagerima i slike ogradjenog naselja i slike zivota u starim kontejnerima…prilicno je cudnovato  to misliti kad ste mladi i obrazovani Rom ili Romkinja i pokusavate da razumete strategije borbe za prava Roma.kinja….

 

 

 

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s