Jelena Savic

I am a fuckn artist!

Devla, me sem Rom.ni, me sem student.kinja October 29, 2010

Filed under: ROMA PEOPLE — Jelena Savic @ 6:15 pm

Samo da naglasim da se, naravno, ovo odnosi na neke, ne na sve…

 

Pa ono sto mene posebno fascinira je izmisljan akademizam akademske elite.Zanimljiva je ta sprega izmedju malogradjanskog, parohijalnog, patrijarhalnog, nacionalistickog, fasistickog I ucestvovanja u akademskom prostoru. Fakulteti nisu mesto na kom naucite nista posebno van ovih okvira , mozda obogatite recnik, neke koncepte, ali bazicno ne menjate referentne okvire…

Posebno je zanimljivo kad zato sto se zovete studentom.kinjom, profesorom.kom I slicnim titulama steknete jednu svest o sebi kao o posebno naocitoj, svestranoj, demokraticnoj, pravicnoj I kulturnoj I nadasve osobi koja se ima pitati.

Promenite stil oblacenja, naucite imena brendova, imena kafica I klubova, ukljucite se u neke aktivnosti van fakulteta ili pocnete da radite u profesiji.

Osnovne vrednosti su vam da komsiji crkne krava, moja kuca ima sprat vise, moja je odeca skuplja, moja je plata veca. Da bi odrzali taj svoj referentni materijalisticki I prizemni parohijani okvir naucite kako se to radi u gradu I u akadmskoj zajednici. Pa gde vas sve nema, na svim vaznim mestima, posebno je vazno da imate diplomu. Diploma vam je pravi put ka ostvarenju  svih vasih parohijalnih snova I zelja. Jer vi to zasluzujete, jer ste vi posebni I inace ste od malena bili najpametniji u svom selu I zasluzujete najbolje radno mesto, ako moze predsednicko I najvecu platu, nema veze ako niste bas kompetentni , naucicete.

Ne samo da hocete da dobijete diplomu fakulteta, nego svaku mogucu diplomu. Ne zato da biste nesto naucilii stekli kompetencije, vazno je da dodbijete diplomu jer  ste naucili da je to nacin da dodjete do velikih para I da steknete moc I ugled…

Pa vas ima na svakom seminaru. Ne date da vam ijedna prilika iskoci iz ruku, posebno pazljivo zapisete u vas CV sve detalje, sacuvate diplome u posebnoj fascikli…vazno je da dobijte diplomu,nije mnogo vazno da li vi sve to razumete o cemu se tu prica , naravno da vi to u stvari bolje znate I od tih ljudi sa kojima morate da budete u tom prostoru, oni su  obicno neke budale koje ne zasluzuju ni da im se obratite, ali vi cete ih istrpeti samo da dobijete diplomu jer ste pametni I znate kako stvari funkcionisu.

I onda nadjete sebi neki dobar posao.Zavalite se u fotelju I jebe se vama sad I nek crknu svi.

E kad se ovo primeni na romske studente.kinje …to je tragikomedija.

Zalosna je parohijalna nadobudnost romske akademske elite, posebno kad iskazu prezir prema drugim pripadnicima.cama ove iste elite, sprovodeci coporativnu -ko je veci poglavica- i palanacku-moje je- logiku ,  a ima ih saka jada.

Posebo je zalosno kako idu na sve moguce seminare o pravima Roma.kinja, a nista zivo ne umeju da primene, niti ih zanima da to primenjuju…svejedno …al nikako ne dozvoljavaju da bilo ko kaze da oni to ne umeju niti da ih to ne zanima…ne oni vole da se zovu zastitnicima.cama romskih ljudskih prava…vrlo su ponosni sto su romske nacionalnosti…da…al ako mogu da dobiju nesto time…makar i besplatan seminar, rucak …ma bilo sta…mentalitet oskudice valjda, cim je nesto dzabe zgrabi…

Posebno je zalosno kad zauzmu neku poziciju moci ,a nisu sposobni da obuhvate koncept akadmskog gradjanina.ke, kad sede obrazovani  I ne pada im na pamet da se spustaju na nivo obicnih smrtnika njihovih akademskih kolega.nica, a mos misliti da oni udju u romsko naselje ili da se bave bilo kakvim prizemnim aktivizmom koji im zaboga nije u struci ili nije iz njihove kancelarije….i to je sasvim normalno,pa nisu se oni dzabe obrazovali….

 Da dzabe…Pateticno koliko para ode na formalno I neformalno obrazovanje ovakvog kadra. Posebno kad se daju pare da se ovi kadrovi obrazuju  sa idejom da ce to obrazovanje proizvesti neke bitne promene za pripadnike.ce romske manjine, posebno za one koji zive u naseljima……rupa bez dna….kao neki simulakrumi

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s