Jelena Savic

I am a fuckn artist!

Yoyoi Kusama February 8, 2009

Pre neki dan sam videla emisiju o Jajoi Kusami, nešto potpuno zanimljivo ima u tačkama i njena umetnost mi je u tom momentu privukla pažnju. Zanimljivo mi je bilo  njeno iskustvo sa halucinacijama koje je imala-svugde je videla tačke, a i njeno iskustvo sa institucijama za mentalno obolele. Pozicija joj je marginalna sa više stanovišta, to je ono što mi je uvek zanimljivo, mogu da se povežem sa tim. Japanka u vremenu nakon atomske bombe,žena sa dijagnozom i iskustvom mentalne bolesnice….roditelji su joj branili da se bavi umetnošću…Njena flozofija tačaka ima čini mi se zanimljvu stranu kako sa stanovišta psihologije tako i filozofije uopšte. Praksa smirivanja kroz fanatične repetitivne radnje mi je dobro poznata, koncentracija se sabira u male tačke, svest se integriše u te male opipljive delove stvarnosti i zaista je lekovito. Ovo je i jedno od opštepoznatih mehanizama preživljavanja žena u patrijarhatu. A istovremeno njena ontologija tačaka i dezintegracija i integracija koje nemaju svoj definitivan završetak  verujem da je bila neverovatno savremena u vremenu  razvoja ideja strukturalizma i poststrukturalizma, pa i danas mi deluje tako sveže.

Došla je u Ameriku i počela da radi sa Endijem Vorholom, pravila performanse protiv rata u Vijetnamu, ima zanimljivih radova iz tog perioda, a radovi nastali od devedesetih su baš zanimljivi jer se usavršavala u svom radu i koristila nove materijale i tehnologiju….

Vrlo neobična žena. Čudno mi izgleda i priča i hoda…sa moje  subjekatske pozicije.

http://www.youtube.com/watch?v=Wq0LXh3sais&feature=related

U emisiji su predstavli jednog japanskog umetnika, koji slika vrlo neobične slike koristeći motiv pečurke i jarke boje, potpuno nebulozne slike.Nisam upamtila kako se zove. A njegova pojava mi je bila krajnje čudna i inspirativna.  Na telefonu mi stoji njegovih par rečenica koje je izgovorio na engleskom i mrtav ozbiljan i sa dužim pauzama između rečenica: “Mnogo volim pečurke.Mislim da su one drugačije od svega u šumi.One izgledaju kao da nisu sa ovog sveta”…iz nekog razloga to što je rekao i način na koji je to rekao su mi bili tako neobični i  to je ostavilo utisak na mene.

Možda su mi oboje zato bili zanimljivi jer mi se otvorio neki potpno novi način posmatranja sveta. Imam utisak da ima toliko raspecljenih mesta pored svih izmešanih sadržaja u istočnjačkim i zapadnjačkim filozofijama. Ne verujem da su to dva potpuno odvojena i jasno raspoznatljiva korpusa, al se nekad zaprepastim nad tim ambisima i to mi je kao da otkrijem novu planetu.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s