Jelena Savic

I am a fuckn artist!

Cigani, Cigani & Cigani June 18, 2015

Dobro. I koristili ste afirmativne mere. Išli ste tamo, u Nacionalni savet, ili je već išao neko, vaši mama i tata, prijatelj vašeg tate ili mame, neko od vaše porodice, prijatelja, išli ste tamo i rekli ste, evo ja sam Rom, Romkinja i evo ja bih da koristim te mere, pa da se upišem na fakultet. Možda vama to ništa ne znači. Možda niste morali ništa ni da kažete, otišli ste, nešto ste potpisali tamo, ili samo čekirali na papiru, to je to. Na nekakvom papiru stoji da ste romske nacionalnosti. Big deal. Možda ni ne znate ko i zašto se sad to sprovodi, ta procedura, i odkud sad ta mogućnost. U svakom slučaju to je jedna mogućnost da vi lepo stignete na fakultet. I onda ste se upisali na fakultet. Niste plaćali 20.000-150.000. U blago vama.

Onda ste došli, možda ste se upisali bez kašnjenja. Redovno, sa svima. I niko vas ništa nije pitao. Ko ste , i odakle vi tu i koliko plaćate školarinu. Pa možda niste ni toliko crni, pa niko ni ne primećuje neku posebnu razliku. I možda kolege po nekad pričaju viceve o Romima, a vi ništa ne govorite. Možda i na predavanjima komentarišu negativno o Romima, a vi ništa ne govorite. I možda profesori ne reaguju na to, možda oni ne znaju da ste romske nacionlanosti, pa iznose svoje negativne stavove o Romima isto tako, a vi ništa ne govorite. Možda niko ništa ne priča o Romima. To nije tema uopšte. A i da jeste, verovatno mislite da se to vas ne tiče.

Možda se pokrene pitanje o tome ko se kako upisao, i kakva su iskustva, ali vi ne govorite da ste koristili mere. Možda lažete, kažete da ste pisali molbe i čekali da se one reše, jer zaboga, to nije ni bitno. Možda vas i brine ako neko zna o tome kako ste se upisali. Možda se pitate odkud sad ovi znaju. Možda se brinete da li će svima reći. Vi onako nemate ništa specijalno sa Romima. Vi ste samo tu jer ste hteli na fakultet. Vas to ne zanima. Da, nemate vi veze sa “Romima”.

Pa i ako vas neko pozove da kažete nešto o vašem iskustvu korišćenja tih mera kako bi se te mere unapredile i kako bi i drugi Romi mogli poboljšane da ih koriste, vi imate obaveze. Nemate vi vremena, imate da učite. Na kraju, krajeva pa valjda je svrha tih mera da vi završite taj fakultet. Vi. Vaš fakultet. Vašu diplomu. Vaše ocene. Vaše pravo da koristite mere. Vaše pravo da se izjasnite ovako ili onako. Vaše pravo da kažete kada hoćete i kome hoćete. Sve je to vaše. Vama na raspolaganju. I ne može niko da vas natera, ne postoji nikakv zakon koji može vas da natera da se odnosite drugačije prema svemu tome. Niti postoji bilo kakav položaj, bilo kakvih drugih Roma koji nemaju priliku da koriste te mere kao što ste imali vi i takvi kao vi, koji bi vas naveo da mislite drugačije.

Jer afirmativne mere jesu za dobrobit Roma. A vi ste romske nacionalnosti. Ili su vam se mama ili tata setili da su imali babu Romkinju, pa ste i vi romske nacionalnost, nema veze, pa eto. Nemate vi sad vremena, dok studirate da se bavite pitanjima romske manjine i da drmusate svoj mozak pitanjima šta to zapravo znači.

I to je sasvim u redu. Ni Srbi ne znaju šta im to tačno znači. Nacionalnost je ionako jedan prazan označitelj koji se puni po potrebi. I evo, nemojte, učite. Diplomirajte. Evo, tako i drugi. Zašto bi se od vas očekivalo više od neroma koji studiraju i diplomiraju? Pa danas svako gleda svoj intres i diploma je samo papir koji ćete da dobijete nakon što ste se siti sa njima grupno isprepisivali i učili zajedno sa njima, recimo, o ljudskom zdravlju, iz skripti. Pa šta, bar niste kupili diplomu medicinske, eto. A mogli biste, pa i ministri to rade danas, nije to neki posebno neverovatan čin.

Afirmativne mere služe Romima. Pojedinačnim Romima. Obrazovanje služi. Pojedincima. Afirmativne mere se sprovode u cilju poboljšanja položaja Roma. Pojedinaca. Obrazovanje služi poboljšanju položaja pojedinaca. Onih koji imaju dovoljno socijalnog i svakog drugog kapitala da do njega dođu. Ono im otvara vrata, ono im produžava život, ono im omogućava da bolje poznaju svoja prava i da ih ostvaruju. I vi znate za svoje pravo da koristite afirmativnu meru. To je kakav-takav napredak u demokratičnosti, da vi znate za to pravo i da ga koristite. I to je u redu. Pa ne moraju svi da se bave aktivizmom, vi ćete da budete profesionalci, kakvi –takvi, profesionalci.

Danas ste valjda akademski građani, možda vam to smešno zvuči, ali da, sad morate da učite i nemate vremena da mislite i 2h posvetite “takvim razgovorima”, sada, do kraja roka, ali zanimljivo, niste sigurni ni da li ćete imati posle roka….

Akademski građani, Romi, korisnici afirmativne mere, a kada bi vam odgovaralo da podelite vaše iskustvo korišćenja vašeg prava? Postoji li vreme, akademski građani, Romi, i za pitanje šta čini vaše romsko akademsko građanstvo? Evo, intervju je anoniman, evo radi ga vaša sunarodnica, studentkinja, nije mnogo dalje na društvenoj lestvici, snimak će se uništiti po završetku istraživanja, i na žalost, ne, nema drugih koji mogu da učestvuju, vi ste ti, bićete u tih 0,1% visoko  obrazovanih…vi ste ti upali u 2% kvote, elita….da, vi ste ta “romska elita”, i valjda “akademska, građanska elita”, jer vi ste se “prijavili” da budete ta “elita”, i ne, ne mogu da “izmislim” intervjue, to se tako ne radi….

I konačno, u čemu je problem sunarodnici, kolege, romski akademski građani?

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s