Jelena Savic

I am a fuckn artist!

Još jedna lekcija o samopoštovanju June 1, 2009

sleepNekad muški prijatelji imaju utisak da moje telo pripada njima. Da mogu da spuste svoje ruke na moje telo slobodno, bez razmišljanja. Nekad misle da ako legnem pored njih, to znači da svoje telo njima predajem u ruke.Neki prijatelji misle da je to dovoljno. Kako je to žalosno.

Neki nemaju takav osećaj. Vrlo su pažljivi. Paze da ne pređu granice. Gde da spuste svoje ruke. Paze. Jer imaju svest da to nije njihovo telo, da je to mesto za koje da bi spustili svoje ruke mora postojati pristanak. Plaše se da me ne uvrede. Uvreda je povezana sa poštovanjem, iskazivanjem poštovanja ili nepoštovanja. Poštuješ osobu ako je tretiraš kao vrednu, ako joj daješ prava jednaka svojima. Ako veruješ da ima jednaka prava kao ti, da ima mišljenja koja su vredna, osećanja na koja treba obratiti pažnju, uvažiti ih, pravo da kaže da i da kaže ne, da kaže ne i tebi. Kako se daje pristanak.  Vrlo je prosto da pitaš, vrlo se retko primenjuje ta strategija. Prate se neverbalni znaci i osećaj. Nikad nisi siguran, ali zato probaš, pa ako ti osoba uzvrati sve je ok, ako nema reakcije ideš dalje. Kako pogrešno. Kako je to pogrešno. U parijarhatu ići dalje i čekati da žena kaže ne.

 Imam utisak da što te duže poznaju , imaju utisak da imaju više prava da podrazumevaju tvoje da. Mnogo mora da se uloži u ugovaranje. Vrlo je važno da žene steknu moć da kažu šta hoće i šta neče , čak i kad ih ne pitaju, da steknu jebene pregovaračke veštine. Više sam besna na sebe nego na te muškarce. Još jedna lekcija o samopoštovanju.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s